Sinikka

 

Från baddare till elitdelfin

Svenska Bransch Magasinet 2009-12-27

Vem minns inte de eftertraktade simmärkena från unga år i simhallen? Med olika svårighetsgrader var det en ständig kamp att försöka uppnå nästa steg. På Aktiv Art Simskola och Vattengymnastik får barnen chansen att ta sina egna simmärken under pedagogiska former.

Beläget på vackra Lidingö strax utanför centrala Stockholm driver Sinikka Rantapää Aktiv Art Simskola och Vattengymnastik. Sinikka har även tidigare tävlingssimmat och idrottat aktivt och fortsätter nu med sin simkarriär i IFK Lidingö Masters. I slutet av 1980-talet utbildade hon sig till förskolelärare och först vid millennieskiftet slog hon ihop sina intressen och startade simskola.

– Jag är förskolelärare i grund och botten men har också utbildning inom konst, företagsekonomi och språk, och lång erfarenhet av läraryrket även som simpedagog, berättar Sinikka.

Att gå i simskola är som en billig livförsäkring. Det är viktigt att alla kan simma och lär sig det tidigt. På Sinikkas simskola får man chansen att utvecklas - lära sig simteknik i bröst, rygg och crawl. De sista fem veckorna i slutet på termin tar alla elever simmärken vilket de faktiskt älskar. För barnen är det som ett bevis på att de har klarat av vissa steg i simskolan och det är bra för barnens självkänsla att få känna att dem har lyckats med ett mål. Det är alltid bra stämning i simgruppen och simträning varvas med lekar och skojtävlingar i glada vänners lag. Det är även viktigt att röra på sig då många barn sitter länge framför dator och tv-spel.

En stor del av dem som kommer till Sinikka kan redan simma då hon har fortsättningskurser från Fortsättningssim steg 1 - 3 till Crawl, där man bygger på sin simteknik. Hit kommer även elever som är rädda för vatten.
– För att lära sig simma är det viktigt att känna sig trygg i vattnet och kunna slappna av. När Barn är rädda försöker man lära dem att leka, hitta balansen och orientera sig i vattnet innan de faktiskt ska lära sig att simma i det.
Hon har även kortare inspirationskurser för att utbilda andra simlärare på Lidingö och i november startar en kurs i Vuxen Crawl.

Att simma är bra för hela kroppen. Eftersom man väger mindre i vattnet är det en bra träningsform om man har ont i leder eller muskler. Vattengymnastik ger bra motion till härlig musik och främjar blodcirkulationen. Sinikka erbjuder gruppträning med lågintensiv vattengymnastik för senior - män som kvinnor.
– Aktiv art simskola drivs av en utbildad och erfaren pedagog, med trivsel och kvalite, avslutar Sinikka.